Новопризначений прокурор Чернігівщини і корупція

Прокуратура26 травня новопризначений прокурор Чернігівської області Віктор Носенко зустрівся з журналістами. 

Очільник обласної прокуратури проінформував присутніх про заходи прокурорського реагування на найбільш пріоритетних напрямках роботи та перебігу найбільш резонансних кримінальних проваджень.

Віктор Носенко підкреслив, що сьогодні питання боротьби з корупцією, як суспільним явищем, набуває особливої гостроти. А тому як для прокуратури, так і для усіх правоохоронних органів питання щодо боротьби з корупцією є на сьогодні пріоритетним.

Прокурор області повідомив журналістам, що органи прокуратури Чернігівщини намагаються позбутися старих стереотипів та підходів у діяльності стосовно протидії корупції.

Віктор Носенко навів конкретні факти, по яких відкриті провадження, у тому числі і кримінальні, де містяться ознаки корупційних діянь. Серед таких проваджень є й такі, де фігурують посадовців вищих рангів в області.

Прокурор Носенко

Тільки цього року прокуратурою області до суду направлено 10 кримінальних проваджень, які відносяться до корупційних. Серед обвинувачених ― 2 державних службовці 5 категорії, 3 працівники органів внутрішніх справ, 1 працівник пенітенціарної служби. За цей же час судами винесено кілька обвинувальних вироків за корупційні злочини. Зокрема, до 5 років позбавлення волі засуджено працівника ДАІ за вимагання та одержання хабара у 3 тисячі гривень від водія, в якого він незаконно вилучив документи. До 3 років 6 місяців позбавлення волі засуджено заступника начальника Чернігівського міського відділу управління ДСНС за одержання хабара у 20 тисяч гривень.

Щодо проваджень, які були ще відкриті при попередньому прокуророві, які стосуються чернігівського міського голови, комунального підприємства «Чернігівводоканал», «Житлово-експлуатаційної контори №10», фірми «ТехНова», Фонду комунального майна Чернігівської міської ради, щодо розгону Чернігівського ЄвроМайдану та інших, то, як зазначив новий прокурор області, ці справи ніхто не закривав і по них прокурори продовжують активно працювати.

Висвітлюючи такий напрямок діяльності прокуратури, як захист інтересів держави та соціально незахищених громадян методами цивільного судочинства, прокурор області Віктор Носенко відзначив активізацію цієї роботи.

― На Чернігівщині в цьому році прокурорами заявлено в інтересах держави та соціально незахищених громадян позови на загальну суму близько 200 000 000 гривень. Судами різних інстанцій з початку року задоволено 350 таких позовів прокуратури на суму майже 113 мільйонів гривень. Ця сума у 5 разів більша, ніж за аналогічний період минулого року, ― зазначив прокурор.

Збільшення цих показників пов’язано з виявленням прокурорами більш масштабних правопорушень і заявлених позовів на захист інтересів держави та громад щодо тих об’єктів, які мають високу вартість, а це земля, водні об’єкти, будівлі та споруди, орендна плата за їх використання, пайові внески забудовників, тощо.

Прокурор області навів конкретні приклади щодо попередження  та викриття прокуратурою фактів незаконного вибуття землі з державної та комунальної власності.

Нагадаю, що три місяці тому колишнього прокурора Дмитра Чібісова звільнили. Дехто вважає, що причиною його звільнення стало те, що він розпочав справжню боротьбу з корупцією і вимагав від підлеглих подвійної віддачі в своїй роботі. Але справжньої причини й досі ніхто не знає. На даний момент Дмитро Чібісов нині працює начальником відділу (не управління) у прокуратурі Київської області.

Як повідомила журналістам начальник управління представництва прокуратури області Лілія Федорченко, нещодавно, вже при новому прокуророві, відкрито кілька проваджень з корупційними ознаками.

Також прокурор Чернігівської області Віктор Носенко звернувся через представників засобів масової інформації до громадян, які могли бути безпосереднім учасником або свідком подій, у ході яких незаконними методами організовувалась та здійснювалась протидія мирному волевиявленню громадян у 2013—2014 роках, і зараз можуть повідомити про такі факти до правоохоронних органів.

У прокуратурі області для оперативного прийому такої інформації продовжує діяти «гаряча лінія» за тел.  (0462) 674086. З огляду на особливості тих подій, актуальним залишається пошук свідчень про факти примусу до незаконної протидії Революції Гідності та речових доказів організації такої протидії.

В прес-конференції взяв участь, окрім обласного прокурора та начальника управління представництва прокуратури області Лілії Федорченко, й заступник прокурора області Сергій Івашко.

Більше і конкретніше – у відео:  

Сергій ВІТЕР

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?